King Arthur

En till film som legat och samlat damm i hyllan. "King Arthur"
 
 
 I femton år av konstant militärtjänst har Sarmatierna slavat under roms stora makt i england och snart är deras kamp över. Men deras militärdagar är ännu inte räknade till fullo, Lancelot (Ioan Gruffudd), Tristan (Mads Mikkelsen "The Three Musketeers"), Gawain (Joel Edgerton), Galahad (Hugh Dancy), Bors (Ray Winstone) och Dagonet (Ray Stevenson "Book of Eli") tillsammans med deras romerske kapten Arturius (Clive Owen) har en sista uppgift att utföra för Roms räkning innan de kan ges fri lejd tillbaka till deras hemland på andra sidan riket, bege sig till andra sidan Hadrianus mur och föra en romersk familj i säkerhet undan den framryckande Saxiska armén.
 
Detta sista uppdrag visar sig sätta mer än bara deras stridsduglighet på prov, vad som är rätt och vad som är fel verkar ibland vara svårt att se och är Rom så mäktigt och ärofullt som det betraktas eller är det en gång så stora riket inte längre något värt att slåss för? och när legionerna drar tillbaka från brittania, vem är då kvar att beskydda folket från Merlin (Stephen Dillane) och hans vilda krigare eller den än mer barbariska hövdingen Cedric (Stellan Skarsgård "Thor")?
 
Andra nämnvärda personer med i filmen är Keira Knightley, Til Schweiger och Sean Gilder "Treasure Island".
 
 
En avmystiserad och annorlunda tappning av legenden om Englands störste Konung och hjälte satt i Romarrikets tidsålder. Häftiga svärdsfighter och episka strider varvat med dialoger om rätt och fel och om människans frihet, vad mer kan man begära? Även om det är ett underhållande och sevärt äventyr faller King Arthur till korta då man helt enkelt försvinner och blir ett träd bland många i skogen av bra filmer i genren. Fint och häftigt, inte mer speciellt.
 
D D D D D D D D D D
1 dcritic:

skriven

Vad mer kan man begära, men en bland mängden... Med andra ord: "jag vet inte vad som saknas, men det är inte fullkomligt"(för att vara ett mästerverk) Ungefär vad jag tycker om mumien-filmerna.(2 första. Har inte sett den tredje.)
Måste säga att Svenskens roll lever livligast i mitt minne från den här filmen. Kanske en av de bäst framförda skurkar jag sett. Talangfullt gjort...eller?

MVHH

Kommentera här: