Serenity

Nu är det länge sedan det dök upp något nytt, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge som det heter och denna film är något jag själv gått och väntat på länge; "Serenity"
 
 
I en Sci-Fi-värld där jorden blev så överbefolkad att människorna valde att flytta ut, hittade ett nytt solsystem med många planeter och månar som "terraformaterades" och beboddes. Ett krig bröt ut och den segrande sidan stod för unifiering av solsystemet.
Här möter vi Mal (Nathan Fillion), kapten på rymdskeppet Serenity av typen "Firefly". Tillsammans med sin besättning av udda figurer tar de sig an vad jobb de kan få för att få mat i magen och reservdelar till skeppet.
Men problem uppstår när en av regeringens skuggagenter dyker upp i jakt på River (Summer Glau) som blivit utsatt för någon typ av hjärntvätt i händerna på regeringen.
Nu startar en hektisk jakt igenom solsystemet för att lösa situationen och samtidigt leta efter svar på några av gåtorna som tystats ner av regeringen.
 
I besättningen finner vi namn som Gina Torres (Zoë) (Alias, Matrixtrilogin), Alan Tudyk (Wash), Morena Baccarin (Inara) (V, Stargate), Adam Baldwin (Jayne) (Frenemy,) Jewel Staite (Kaylee) (Stargate: Atlantis), och Sean Maher (Simon). Vi har också Chiwetel Ejiofor (Salt) som skurken, Jon Gloss i rollen som Shepherd och även David Krumholtz (Numb3rs). Kanske inte den mest stjärnspäckade rollistan, då de flesta hör hemma i TV-serier.
 
Om du liksom jag känner igen stroyn och karaktärerna så kan jag berätta för dig att upplägget tidigare var en TV-serie som jag högt kan rekommendera, Firefly. Filmen utspelar sig några månader efter serien och allt jag kan göra nu är att jämföra dessa underverk av Joss Whedon. Serien har en mer Westernstuk över sig, och de lyckades mycket bra med en mindre budget i serien, nu är projektet större och effekterna flashigare, men jag saknar det där stuket av vilda västern som verkligen sög mig in i serien (kan nämna att jag såg alla seriens 14 avsnitt på en natt).
Missförstå mig inte, jag tycker inte att det är dåligt med de häftiga fightingscenerna eller hisnande flygturer, men det är beklaglig att Joss var tvungen att tona ner lite på stilen som etablerades i serien.
Jag måste ändå vara glad åt att ha fått en så bra avslutning till projektet som ströps så abrupt 2003.
 
Den fantastiska berättelsen om den underbara och kärleksfulla ensemblen och den passionerat brinnande regissören och skaparen som gick igenom eld och lågor för att ro Firefly till en trygg och säker hamn är för mig otroligt rörande och jag kan inget annat än att ge dem full pott, och jag kan nog kalla mig ett riktigt Fan.
 
D D D D D D D D D D
1 dcritic:

skriven

hmmm...nu när du säger det...folk lämnar jorden för att den är överpopulerad. ett krig brytts ut...hmm...låter som upplägget till gundam...kanske därför serien är så bra! Amerikaner som tar lite från japan! :p
sen finns väl den skillnaden att i gundam har kriget inte slutat, men...detaljer...
För övrigt lyckas filmen rätt bra med att ge serien både mening och ett slut! För så som jag minns det så hade det sista avsnittet ingen större betydelse och någon röd tråd verkade inte finnas i serien...däremot fanns mer av "western" känslan/stilen...medan vi fick nöja oss med bara en barr-fight i filmen...

MVHH

Svar: Serien fick inget bra slut då den stängdes ner så abrupt, men jag tyckte att följa besättningens liv samtidigt som de försöker luska ut vad som verkligen hände River är nog så bra röd tråd.Må så vara att det bara var en, men till denna Bar-fights försvar måste jag säga att så välkoreograferad och fyndigt häftig är det få actionscener som är.
David Bergfors

2 dcritic:

skriven

mmm...må vara sant...men hur ofta vara Rivers ursprung en del av storyn i ett avsnitt? kan ju ursäktas med att serien inte hann så lång, men innebär detta inte även att serien i stort bestod av fillers?
Faktum är nog att ditt försvar är lite tveeggat...jag scenen är bra och ja koegrafin e fin, men inte mer western för det! faktum är nog att sämre koegrafi hade varit mer western...fast då blir ju frågan om man ska sträva efter att vara lite western, när detta verkar vara sämre än det andra alternativet...

MVHH

Svar: om man ska tänka så är ju alla serier fyllda med "Fillers".
Tanken är ju med serier att Hela serien har en handling, varje säsong har ett litet smalare fokus och varje episod har en kortare handling. Säsongens berättelse sipprar fram emellan episodernas handling och väver samman dem i ett större perspektiv, och lika så med seriens upplägg. Det kanske är detta du inte gillar i serierna? jag däremot finner detta koncept väldigt tilltalande (vilket resulterar att jag nu följer 9 olika serier som alla är aktiva nu...)
David Bergfors

3 dcritic:

skriven

Mmm låter nice med serier när du talar om det så...fram till att du följer 9 olika serier aktivt...fillers kan vara riktigt bra...tror till och med att de ibland är bättre än huvudstoryn!
Nee det vad jag har emot serier är samma sak som jag har emot WoW! Det tar folks liv! "Ska vi hitta på något idag?" "sorry kan inte ska hem och titta på that show" gör mig lite arg...
Sen som salt på såret så får man höra att de brukar planera efter hand...dvs serien har inte ett bestämt slut utan man väljer det bekvämast slutet eller fortsättningen man kan komma på...fet och förargad blir jag!!!
Men för att försöka lätta stämmningen har du hört den här btw?
http://www.youtube.com/watch?v=hqX4P9hnnBg

MVHH

Svar: Jag tycker det är charmen med det att det inte har ett definitivt slut (lite mer som livet, du vet inte vad som kan tänkas hända) men kan förstå din frustration.
Jag kan hålla med om schemaproblemet, jag är sådan att jag vill prioritera vännerna framför TV vilket resulterat i att jag struntat i TVs sändningar...
David Bergfors

4 dcritic:

skriven

Serier är inte som livet! Undrar om ens livet är som du säger att det är! Tror Gud har en plan!
Även utan tv-sändingarna kräver serierna tid...får mig att tänka på fight club! "things you own end up owning you"

MVHH

Svar: Yeah, haven't seen that one either...
David Bergfors

Kommentera här: