Assassin's Creed

En film baserad på min favoritserie av TV-spel? självklart så tittar jag på den! "Assassin's Creed"
Istället för att avrättas för ett mord han begått får Callum Lynch (Michael Fassbender) en chans att hjälpa organisationen Abstergo med Doktor Sofia Rikkin (Marion Cotillard "The Dark Knight Rises") i spetsen att utrota människans våldsbenägenhet. Det är i alla fall vad han får höra.
I själva verket är Abstergo en täckmantel för en uråldrig organisation med målsättningen att uppnå fred i världen genom att utplåna människans fria vilja vilket som kan uträttas med "Edens äpple", en relik från en föregångarras av varelser vid namn Isu, som senast var i händerna på Callums anfader Aguilar De Nerha. Med hjälp av en maskin kallad Animus kan Abstergo leta igenom de minnen från våra förfäder som finns bevarade i vårt DNA, och med hjälp av Animusen beger sig Callum in i skorna av sin förfader i Spanien, år 1492.
 
Mänsklighetens enda hopp för att bevara sin fria vilja är den organisation av lönnmördare som igenom tiderna har bekämpat alla varianter av det som nu kallas Temperiddareorden. Denna grupp av lönnmördare samlar sig kring en trosbekännelse, (Engelska: Creed):
"När andra blint följer sanningen, kom ihåg: ingenting är sant.
När andra är begränsade av moral och lagar, kom ihåg; allt är tillåtet.
vi arbetar i mörkret för att tjäna ljuset, vi är lönnmördare."
Callums förfäder tillhörde denna orden av lönnmördare och nu är det upp till homom att ta ställning, skall han bistå sina förväders svurna fiender att fjättra mänskligheten eller skall han ta sin plats i en organisation han anser förrått honom?
 
I flera roller: Jeremy Irons (Lejonkungen), Michael Kenneth Williams, Ariane Lebed och Michelle H. Lin.

Då filmen fokuserar mest på action och väldigt lite på dialog, så är det svårt att klura ut vad allt detta handlar om, och jag har tyvärr svårt att tro att man skulle uppskatta handlingen utan att känna till något om spelen (Jag har baserat min sammanställning av handlingen på min egen kunskap och inte bara på det som framkommer i filmen)
Därtill kan också nämnas att de koncept hämtade ifrån spelen hanteras ibland inte helt lätt. enklare saker som lönnmördarnas dålda klingor, uppoffrandet av ringfingret, deras trosbekännelse och skicklighet i parkour är lätta att få grepp om, men andra, som Genetiskt minne, "leap of Faith", och minnessynkronisering är lite svårare att behandla och görs tyvärr inte mycket av. det skulle vara intressant att se om en person som inte spelat de över 10 spelen i serien skulle kunna förstå sig på dem bara genom att se filmen.
Spelens kärna om kampen mellan två ideologier om människans fria vilja och natur verkar helt missats och ersatts av en underlig debatt om genetiskt styrd våldsamhet
 
Tekniskt är Action och Stunt i filmen utförda expertmässigt, och ser fantastiskt ut, men det kan tyvärr inte bära filmen ända fram då storyn inte riktigt når hem, och beslutet att filma så mycket som möjligt på fysisk plats har lämnat klippningen ganska ryckig.
Ha det bra så ses vi!
// DCB

Kommentera här: