The Princess Bride

Här är en berättelse som en gammal farfar kom för att berätta för sitt sjuka barnbarn,
"The Princess Bride"
 
 
Buttercup (Robin Wright) och Welstley (Cary Elwes) delar sann kärlek, men då Westley är fattig beger han sig ifrån gården de båda växt upp på för att få råd till hemgiften. Tyvärr försvinner han och tros dödad av den fruktade Piraten Roberts.
Fem år senare är Buttercup trolovad till prinsen i landet, men blir bortrövad av ett band lejda rövare. trion, med Hjärnan Vizzini (Wallace Shawn), svärdsmästaren Inigo Montoya (Mandy Patinkin) och Bjässen Fezzik (Andre The Giant) får däremot oväntade problem med planerna då en okänd maskerad man jagar dem igenom landskapet...
 
Resan fortsätter sedan igenom eldträsket där faror som "R.O.U.S.'s" lurar och så får vi oss en tur till förtvivlans grotta...
 
Att filmen är baserad på Goldmans bok med samma namn är inte förvånande, liksom Stardust bemödas det inte heller med att dölja att det faktiskt är en saga det handlar om, och med samma anledning finns de där aningen ologiska hoppen som bara går att göra i sagans värld. Efter att vi brottats med gigantiska råttor, simmat med väsande ålar och till och med återbördat en kille från döden (efter ett besök till Mirakelmax och hans fru) får vi ju självklart ett lyckligt slut och våra hjältar rider iväg i (den här gången faktiskt) soluppgången, precis som det ska vara!
Kanske inte mycket nytt (förutom att vi introducerar Robin Wright, som kom att gå vidare att spela Forrest Gumps kärleksintresse) men i detta 25 år gamla "Succéäventyr" är du aldrig långt borta från ett skratt, med civiliserade och artiga svärdfäktare och trots att det innehåller ett parti som är ganska "lamt" (seriöst är det en lam person).
 
D D D D D D D D D D