Doctor Strange

Del 14 i Marvels cinematiska värld introducerar en ny aspekt,
det mystiska, vilket Doctor Strange är en mästare i.
 
Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) är en neurokirurg i världsklass med matchande ego och arrogans, men när en bilolycka lämnar hans händer i ett obrukbart skick säljer han allt han äger i desperata försök att finna vägen tillbaka och i processen lyckas han också fjärma den enda vän han har, Doctor Christine Palmer (Rachel McAdams).
I desperation följer han den enda ledtråd han har och söker upp en mystisk plats kallad Kamar Taj. Där öppnar The Ancient One (Tilda Swinton) dörren för en aspekt av tillvaron som Strange tidigare avfärdat, de mystiska krafterna. Med hjälp av Mordo (Chiwetel Ejiofor "Serenity") och bibilotekarien Wong (Benedict Wong) skolas Strange snabbt till att bli en magiker, men en mörk fara hotar, och i spetsen av detta hot går Kaecilius (Mads Mikkelsen "King Arthur").
 

Marvel Studios har vid det här laget vaskat fram ett säkert recept på framgång, och i Doctor Strange finner vi alla ingredienserna vi lärt känna i de tidigare filmerna omorganiserade och serverade på ett annorlunda sätt som ger en fräsch smak. Risken i en sådan här lång berättelse (14 filmer är inte så lite) är att det där receptet jag pratade om tidigare med tiden gänns lite stagnerande, men som sagt lyckas Marvel undvika detta genom att blanda in nya kryddor lite då och då, och lyckas ändå med att fortfarande låta oss veta att vi är i samma universum.
 
Den tydliga och lätt igenkännbara humorn återfinns häri med några fantastiska guldklimpar (för en av mina favoriter kan ni behöva känna till att den mytomspunna platsen Shangri La också kallas Shamballa) och med hjälp av den dimensionbrytande storyn av doctor strange har vi nya världar att utforska detta i. Här öppnas också fantastiska möjligheter för actionsekvenser som är mycket väl gjorda.
 
Det måste också påpekas, att tematiskt kan andlighet och mysticism vara ett känsligt ämne (Jag har vänner som av denna anledning vägrat att se filmen [5 mos 18:9-11]) men även om jag inte håller med om den version av andlighet och mysticism som presenteras in i Marvels värld med Strange, så uppskattar jag det faktum att filmen utforskar den andliga aspekten av människans liv.
 
På det hela är Doctor Strange en rolig och spännande film, som håller sig sann till Marvels modell.
 
D D D D D D D D D D
 
För att läsa om föregående film i MCU, se "Captain America: Civil War"
Nästkommande film är "Guardians of the Galaxy Vol. 2"
 
Vill du se en lista över de uppkommande filmerna i fas 3, klicka här
 
Ha det bra så ses vi! // DCB