Brave

Disney Pixars nya animerade film utforskar nya fält, nu är det en hjältemodig prinsessa som är "Brave" [modig]
 
 
 
Merida (Kelly Macdonald) är dotter till kungen över fyra mäktiga klaner i skotska höglandet, som något av en pojkflicka blir Merida upprörd när de andra klanerna dyker upp med var sin friare som förväntas tävla om hennes hand helt utan att hon har något att säga till om.
Hon skyller det hela på sin mor som ständigt försöker få Merida att uppföra sig "som hon bör" och får hjälp av en häxa att förändra sin mor, men förtrollningen visar sig vara något annat än Merida tänkt sig.
 
Nämnvärda är också Billy Connolly och Emma Thompson som kungaparet Fergus och Elinor, hela gänget kompletta med härlig skotsk brytning
 
 
När vi ser Disneys första hjältemodiga prinsessa verkar temat om jämställdhet ytterst tydligt, komplett med en kvinnlig regissör. Men det kanske inte riktigt är att det är en kvinna som spelar hjälten här som ligger i fokus, utan det är bara ett litet sidospår. Inte heller ser jag mycket av deras tagline "Change your fate" som huvudtemat. Det jag ser mest av (kanske för att det är just det jag bearbetar i mitt liv nu) är en läxa i att inte se främst till vad man själv vill utan till det stora hela, som Drottningen berättar om det forna kungariket med fyra prinsar som stöttepelare, om en pelare faller så faller hela bygget.
 
Det finns ingenting att klandra pixars animatörer för med sina ytterst levande och följiga tyger och hår som känns riktigt och inte heller är det en dålig historia. Ytterligare en välgjord barnfilm med god sensmoral, komplett med skämtsamma inslag och sammansmältning av modern teknik i medeltida miljö, allt detta gör Brave till en sevärd film både för stora och små.
 
D D D D D D D D D D