Minority Report

en gammal favorit, "Minority Report"
 
 
 
I sex år har "pre-krim"-roteln av polisen i Washington D.C. lyckats att eliminera alla mord i området tack vare tre psykiska personer, kallade pre-kognitiva, som ser mord innan de sker.
Men utopins vackra framsida rämnar när organisationens främste brottsutredare, John Anderton (Tom Cruise "Knight and Day"), utpekas för ett framtida brott. innan han hinner fängslas flyr han från polishuset och ger sig ut på en obeveklig jakt för att hitta ett sätt att ändra framtiden.
 
Nämnvärda roller är Max Von Sydow "Extremely Loud & Incredibly Close", Neal McDonough, Samatha Morton och Peter Stormare.
 
 
Att kunna förhindra mord innan de sker är en intressant tanke, men det öppnar upp för diskussion om man verkligen kan dömma förövaren i fallen som kommer upp om de inte utfört brottet de fängslas för.
Ett väl genomtänkt manus även om allt i den här framtidsutsikten inte är så troligt.
Tekniken som dyker upp över allt är inte så långsökt (det är ju satt i år 2054) men likaså visuellt slående och för dig till en annan värld där storebror verkligen ser dig. detaljsinnet i filmskaparna är för mig ett omtyckt inslag, när hologramreklampelare talar till personerna som går förbi vid namn eller de automatiserade bilarna. den häftigaste detaljen jag bär med mig ifrån den här nu över tio år gamla filmen är nog Datorerna de arbetar med.
 
Filmen bjuder dig på en visuellt fantastisk resa i framtiden där du också får sätta tänderna i rättsväsendets moraliska dilemman.
 
D D D D D D D D D D