Solo: A Star Wars Story

Som jag nästan lovade i det senaste avsnittet av D'Harrvid-podden så kommer här mina egna tankar om den senaste installationen i den episka historien om galaxen långt, långt borta: "Solo: A Star Wars Story"
 
 
Som ung växte Han (Alten Ehrenreich) upp i Corellias slumområde och tillsammans med sin flickvän Qi'ra (Emilia Clarke) drömmer de om att fly från livegenheten i den undre världen de är fast i.
När de äntligen får en chans går det inte helt enligt planen och nu måste Han hitta ett sätt att ta sig tillbaka till Corellias kloaker för att rädda sin flickvän.
På vägen möter han ett gäng figurer, som Becket (Woody Harrelson), Val (Thandie Newton) och Rio (Jon Favreau "Iron Man 2"), som introducerar honom för andra spelare i Galaxens undre värld.
Vi träffar också gamla bekanta ansikten, som Lando Calrissian (Donald Glover) med sin trogne droid L3-37 (Phoebe Waller-Bridge), och självklart Chewbacca (Joonas Suotamo).
 
Allt är dock inte som Solo förväntar sig, och vem är egentligen den som drar i trådarna bakom gängledaren Dryden Vos (Paul Bettany "Captain America: Civil War")?

 
Det är alltid riskabelt att gå tillbaka och berätta en "ursprungshistoria" om en omtyckt karaktär, för vem har inte fantiserat ihop sin egen version av vad som hände innan, och hur det gick till när Han Solo mötte Chewbacca?
risken är att om du håller din egen version av händelserna för hårt så blir du bara besviken på filmen, men personligen tycker jag de viktiga nyckelhändelserna i Solos liv framställs på ett klart värdigt sätt även om "legenderna" förstorat upp och broderat ut det hela mycket mer.
 
dessa sidoberättelser från Star Wars blir bättre på att hämta upp historietrådar från resten av canon vilket jag uppskattar, då en komplex knut av sammanvävda histoier är min personliga favorit, och balansen mellan anknytningar till andra berättelser i samma värld och konsten att själv berätta en sammanhängande historia slås an mästerligt.
 
Som vanligt är filmerna i Star Wars välgjorda och även om det finns några små hål så är de lätt ignorerade när man står upp emot hela filmens historia, och i gammal anda är soundtracket till filmen underbart, dock måste jag ändå säga att även om musiken helt klart "känns" som Star Wars, så är det ändå som om det inte riktigt ligger på samma nivå, (Men bättre än det till Rogue One)