Willow

Nu är det åter dags för en av min gode vän Dcritics filmtips, något som legat och mustat till sig i min bokhylla ett bra tag nu, "Willow"
 
 
Den onda drottningen Bavmorda (Jean Marsh) samlar allt mer kraft och det enda som kan besegra henne är ett förutspått flickebarn. I rädsla för detta har alla gravida kvinnor i landet fängslats i väntan på att barnet skall födas.
Trots dessa åtgärder slinker Elora Dannan undan Bavmorda och hennes hejdukar.
Flykten är hård och i ett sista försök att undfly vakterna lägger barnmorskan barnet i en vasstuva som flyter iväg till gnomernas land där Willow (Warwick Davies) finner det lilla barnet. Nu faller det på den småväxte bondens axlar att föra barnet till landet Tir Asleeen, och på vägen möter han flera pesoner som kommer till hans hjälp. Svärdsmästaren Madmartigan (Val Kilmer), de små "tummetottarna"(Brownies) Rool och Franjean (Kevin Pollak & Rick Overton) och till slut även Fin Raziel (Patricia Hayes), en trollkunnig dam i exil.
Hack i häl jagas de av Bavmordas dotter Sorsha (Joanne Whalley) och dennes arme.
 
 
En småväxt person från en avskild och skyddad del av världen i besittning av en världsförändrande "tingest" är den enda som kan rädda världen, känns det bekant? George Lucas verkar ha hämtat ekement till denna historia direkt ur John Ronald Reuel Tolkiens episka trilogi, men Willow är mer än en lång resa bland sagolandet (New Zeeland's) vackra vyer (Peter Jackson tycks ha hämtat några visuella idéer härifrån).
Mer en komedi än Sagan om Ringen med ett gott skratt ständigt väntande runt nästa hörn, men till skillnad från komedins styrka verka storyn sakna något. Visserligen är plotlinen starkt rotad, men sidoberättelserna hade mått bra av lite starkare utveckling, vändningarna i storyn sker ganska kvickt och utan mycket bearbetande. nog är det så att hat och kärlek är två sidor av samma mynt, men det borde krävas lite mer än älvstoft för att vända på den kvarnstenen...
 
Jag måste också säga att George Lucas i mina ögon är mästare med komiska radarpar, Star Wars har de charmiga robotarna C-3PO & R2-D2, och Willow har minigrabbarna Rool & Franjean.
 
D D D D D D D D D D